Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - هفته نامه همشهري جوان: احتمالا هنوز هم با شنيدن نام ماني رهنما به ياد قطعه معروف و محبوب «پرنده» مي افتيد؛ قطعه اي که نزديک به دو دهه از زمان انتشارش مي گذرد ولي همچنان جذاب و شنيدني است. 13 سال پيش که امير قادري با ماني رهنما گفتگو کرد، به تازگي آلبوم «تموم شد ترانه»اش منتشر شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



حالا بعد از گذشت اين همه سال هم صحبت اين خواننده کلاسيک شديم تا از مسير فعاليتش در اين سال ها بگويد. قرار بود اين گفتگو نوستالژيک و خودماني باشد و فقط گاهي گريزي بزند به مسائل روز ولي ماني است و دغدغه هايي که دارد. بد نيست بدانيد مصاحبه به خاطر آلودگي هوا و کسالت ماني رهنما کامل نشد ولي در همين زمان اندک هم حرف هاي داغ و خواندني رد و بدل شد.
13 سال پيش گفتيد که سعي مي کنيد صداي تان شبيه هيچ کدام از خواننده ها نباشد. بعد از اين همه سال هنوز به اين گزاره معتقديد؟
- بله، اگر يادتان باشد آن زمان خواننده هايي که صداي شان به خواننده هاي ديگر شبيه بود، مورد استقبال عمومي قرار مي گرفتند ولي من معتقد بودم وقتي آدم مي خواهد کاري را انجام بدهد، بايد چيزي به آن افزوده شود، نه اين که بخواهد به واسطه شباهت به کس ديگري مطرح شود.
شما سعي کرديد در طول اين سال ها به متد و اصول خودتان پايبند بمانيد. دليل فاصله گرفتن تان از فضاي بازار موسيقي امروز همين موضوع است؟
- به نظر شما الان بازار روز موسيقي چيست و از چه سبکي پيروي مي کند؟
خيلي ثبات ندارد. هر روز يک پديده اي بروز و ظهور پيدا مي کند و ...
- به نظرم نبايد لفظ پديده را براي اينها به کار برد؛ پديده را فقط بايد به هنرمندها اطلاق کرد و کساني که با هنرشان پديده شده اند. اين دوستاني که مطرح مي شوند، چه مي خوانند؟!
چيزي را مي خوانند که مخاطب امروز مي پسندد. ترانه هاي ساده و همه فهم...
- اين بحث خيلي گسترده است و ورود به چنين بحثي بايد به تفصيل و همه جانبه باشد و پرداختن به گوشه اي از اين معضل اجتماعي کار صحيحي نيست. بعضي ها با موسيقي شان گوش هاي قدرتمند ايراني ها را خراب کردند. اين کارها کاملا هوشمندانه و هدفمند انجام شده است. اين دوستان هيچ کدام عمر طولاني در هنر ندارند و هر وقت توانستند زمان زيادي با مردم زندگي کنند، حرف شان برندگي و نفوذ بيشتري خواهد داشت. کساني که اينها را هدايت مي کنند معتقدند بايد نفوذ از طريق کلام زياد نباشد. در واقع يک فست فود بي محتوايي ارائه کنند که صرفا براي سرگرمي مناسب باشد.

اين که آهنگ هايي را که در يونان و ترکيه جواب پس داده اند، مي آورند و با لحن سوگ مي خوانند، باعث شده من از اين شرايط فقط به خود موسيقي پناه ببرم. کسي که مي خواهد کار موسيقي بکند بايد نغمه ها و آوازها را از موسيقي خودمان برداشت کند نه اين که سرش در آخور کشورهاي ديگر باشد و از موسيقي نواحي آنها بهره ببرد.
متاسفانه سريال هاي ترکيه اي باعث شده اند فرهنگ ترکيه در اين سال ها به ايران رسوخ کند. مردم اين نغمه هاي شبه عزا را زياد شنيده اند و همه اينها باعث شده ما در زمينه موسيقي به قهقرا برويم. من خيلي فضاي موسيقي را پيگيري نمي کنم و سعي مي کنم به افکار خودم متوسل شوم. البته که از مردم کشورم تاثير مي گيرم ولي اين تاثير از ناحيه زندگي است ولي براي انحطاط موسيقي کشورمان توسط چند نفر از افراد مشخص قائل به ارزش نيستم. چند نفر هستند که دارند با برنامه ريزي اين کار را مي کنند و دست شان حسابي باز است.
يعني معتقديد اين مسئله کاملا هدفمند است و خود مردم هيچ تاثيري ندارند؟
- وقتي جاده اي يکطرفه است، چه کار مي شود کرد؟ مردم موسيقي مي خواهند. وقتي تمام رسانه هاي مربوط به موسيقي دست يک عده خاص است، نتيجه چه مي شود؟ همين الان آهنگي را که من مي خوانم و به قول شما از ذهن مخاطب امروز به دور است به دست اين افراد بدهي به راحتي مي توانند «هيت» کنند.
پس به وجود مافياي موسيقي اعتقاد داريد؟
- بحث اعتقاد من نيست. مافياي موسيقي وجود دارد. اين دوستان خيلي علني کار مي کنند و چيزي را مخفي نمي کنند.
از تاثير موسيقي ترکيه بر موسيقي ما گفتيد. دو دهه پيش که بيشتر از حالا موسيقي ترکيه روي بورس بود و ايراني ها گوش مي دادند، چرا آن موقع اين تاثير شگرف رخ نداد؟
- تاثير که لحظه اي نيست. اين تاثيرگذاري مد نشده، نشست کرده. اين روند از همان زمان شروع شده است و امروز به جايگاهي رسيديم که تمام ويترين موسيقي مان از اين مدل موسيقي پر شده است که ملودي يوناني – ترکي است و لحن خواننده سوگوار است. کساني که موزيسين نيستند هم مي دانند که اين موسيقي ترکي است. سرمايه گذارها هم سراغ اين قبيل کارها مي روند و روي بنگاه هاي زودبازده سرمايه گذاري مي کنند. يک کشور غني بايد روي زيرساخت ها سرمايه گذاري کند و بنگاه هاي زودبازده هم در کنارشان باشند.

بحث من اين است که اين اتفاقات کاملا آگاهانه است که اين موسيقي زودبازده در مقابل چشم مردم قرار بگيرد. مردم هم همان را گوش مي دهند و خبر ندارند يک هنرمند در خانه اش چه اثر فاخر و ارزشمندي توليد کرده است. من براي هنر رقابت قائل نيستم ولي حتي اگر رقابتي هم قائل بشويم، بايد در يک بازار سالم، شرايط توليد و تبليغ و پخش برابري داشته باشيم تا بشود در اين مورد صحبت کنيم. اما الان اين طور نيست و همان طور که گفتيد موسيقي هايي ظهور پيدا مي کنند که روند مشخصي ندارند و صاحب ارزش هم نيستند.
در همين شرايط گروه هاي تلفيقي سراغ موسيقي سنتي مي روند و از آن بهره مي برند و افرادي مثل محمد معتمدي تصنيف هاي قديمي را بازآفريني مي کند و مورد توجه مردم قرار مي گيرد؛ يعني اگر کار فکر شده و ارزشمند هم توليد شود، مخاطبش وجود دارد. فکر نمي کنيد بخشي از اين ماجرا به خاطر کم کاري هنرمنداني مثل شماست؟
- دقيقا درست مي گوييد و حق با شماست. من هفت سال است به دلايل مختلف آلبوم نداده ام. من به اندازه پنج آلبوم اثر آماده دارم ولي اين نکته را در نظر بگيريد که موسيقي که من کار مي کنم، ارکستر دارد و نياز دارد که هزينه شود. اگر حداقل 10 ميليون تومان هزينه يک آلبوم است، من تا کي مي توانم آن قدر توليد کنم ولي هيچ بازگشت سرمايه اي نداشته باشم؟ هنوز آلبوم از شرکت بيرون نيامده که تمام قطعات به صورت رايگان در کانال هاي تلگرامي دست به دست مي شود. اين کار دزدي است. چرا اين فرهنگ جا نمي افتد؟ در سينما تا حدي اين اتفاق افتاد ولي در مورد موسيقي اصلا اين اتفاق نمي افتد. چرا هنرمند بايد ميليون ها تومان هزينه کند ولي يک ريال به جيبش برنگردد؟
اين موضوع مبتلا به تمام جامعه موسيقي است نه شخصي خاص.
- بله، براي تمام گروه ها و افراد همين طور است ولي اين وسط چه اتفاقي مي افتد؟ اولا دوستان آن قدر هزينه توليد ندارند ولي اصلا بگويم که 20 ميليون هم هزينه مي کنند اما مسئله اين است که تهيه کننده هاي شان تمام سالن هاي کشور را در سراسر سال رزرو مي کنند و تمام تقويم سالن ها پر شده است. تهيه کننده ها با ابزار تبليغاتي که دارند، اين افراد را مطرح مي کنند ولي ما اين امکان را نداريم.
يعني شما نمي توانيد کنسرت برگزار کنيد؟
- من و همسرم از ابتداي سال تا حالا نتوانسته ايم با يکي از اين سالن هاي معروف و استاندارد قرارداد ببنديم چون وقت خالي ندارند. من مثلا براي يک ماه بعد سالن نمي خواستم، اول سال رفتم که براي امسال کارهاي کنسرت را هماهنگ کنم ولي نشد. گفتم که من پنج آلبوم آماده دارم ولي مشکل تهيه کننده و پخش وجود دارد.

من براي آلبومي 100 ميليون هزينه کنم و حتي نتوانم کنسرت برگزار کنم؟ تمام سالن هاي کنسرت شهرستان ها در چنگ اين گنگ موسيقي است. ببخشيد اين طور صحبت مي کنم، هفت سال است که من نخوانده ام که قانقارياهاي صوتي بخوانند. هفت سال است که من نخوانده ام تا مرداني که صداي زير دارند بخوانند. آدم اين دردها و ضعف ها را به کي بگويد؟ يک مرد با ملودي، احساس و عشوه مي خواند و در سالن کنسرتش پنج بار گريه مي کند. موسيقي اين مملکت دستمايه چه وضعي شده است؟ من چند بار مي خواستم به وزارت ارشاد مراجعه کنم و نامه سرگشاده اي راجع به اين اوضاع بنويسم.
چرا اين کار را نکرديد؟
- ما شکست خوردگان موسيقي نيستيم. ما چند نفريم که به اجماع نظر مردم و بزرگاني مثل بابک بيات، صدا داريم. ممکن است هزاران صداي زيبا وجود داشته باشند که هنوز نشنيده ايم ولي گويا با اين صدا ما چند نفر بيشتر نيستيم؛ چند نفري که اسير چنگال مسخره بازي شده ايم که اصلا نمي شود بيان کرد. مي خواستم براي وزارت ارشاد نامه بنويسم که کجاي اين مملکت براي آواز جايگاه و سالني براي اجرا هست؟ حتي شنيده ايم اخيرا نامه زده اند که تالار وحدت را هم به موسيقي پاپ ندهند. اگر من پاپ مي خوانم پس آن آقايي که مثل خانم ها مي خواند چه؟ با اين حساب موسيقي ما موسيقي پاپ نيست.
ماني رهنما در طول دو دهه حضورش در عرصه موسيقي چه فعاليت هايي داشته است؟
پرنده، هم قفس همخونه من!
شايد در کلام ساده به نظر برسد ولي 20 سال حضور در عرصه هنر اصلا کار ساده اي نيست و معدود افرادي مثل ماني رهنما پيدا مي شوند که اين قدر توانمند باشند که در توفان حوادث موسيقي کشور سر خم نکنند. ما هم به مناسبت بيستيم سالگرد انتشار آهنگ مرسدس در فيلمي به همين نام ساخته مسعود کيميايي، روند فعاليت هنري ماني رهنما را بررسي کرديم. البته در اين بررسي به برگزاري کلاس هاي آموزشي و داوري مسابقات خوانندگي هزار صدا اشاره اي نکرده ايم، همچنين در اين بخش خبري از برگزاري کنسرت هاي آقاي رهنما نيست.

ظهور پديده (1376)
«با کوچه آواز رفتن نيست/ فانوس رفاقت روشن نيست/ نترس از هجوم حضورم/ چيزي جز تنهايي با من نيست» با اکران فيلم «مرسدس» و خوانندگي ماني رهنما براي اين فيلم، بابک بيات نشان داد که هنوز هم دود از کنده بلند مي شود و مي تواند چهره هاي جديد و پر قدرتي را به بازار موسيقي معرفي کند. ماني رهنما با خواندن ترانه اين فيلم از ايرج جنتي عطايي راه موفقيت را به سرعت طي کرد.
چهره شدن (1378)
ماني رهنما اولين آلبومش به نام «فصل پرواز» را با آهنگسازي و به کمک بابک بيات منتشر کرد. اولين قطعه اين آلبوم همان آهنگ معروف «پرنده» است که تا سال ها ترجيع بند برنامه هاي تلويزيوني بود و کمتر کسي است که اين قطعه را نشنيده باشد. در اين سال ماني براي آخرين بار با کيميايي همکاري کرد و در فيلم «اعتراض» بازي کرد و خواند.
همخواني (1379)
با اين که رهنما برخلاف موج آن روزها حرکت مي کرد و اهل تقليد کردن صداي ديگران نبود ولي خودش را تافته جدابافته اي نمي دانست. انتشار آلبوم مشترک «بغض » همراه با حميد خندان و قاسم افشار گواه همين مدعاست. همکاري نکردن با بابک بيات در اين آلبوم و آلبوم «غزل» تاثير زيادي بر فعاليت هنري رهنما گذاشت.

دوباره استاد (1382)
«همه گر رها شوم از تو جدا نمي شوم/ تا تو زمين سجده اي، سر به هوا نمي شوم» رهنما که کلا گزيده کار است، دو سال بعد از انتشار آلبوم «غزل» دوباره با بابک بيات همکاري کرد و آلبوم متفاوت «تموم شد ترانه» را منتشر کرد. ماني در حوزه ترانه هم آوانگارد عمل کرد و سراغ جوان هايي مثل اهورا ايمان و بابک صحرايي رفت که با استقبال نسبي مخاطبان مواجه شد.
من نه منم؟ (1391)
پس از مورد توجه قرار نگرفتن آلبوم «کجا به خنده مي رسيم» در سال 89، ماني باز هم گزيده کارتر شد و تصميم گرفت سه سال بعد آلبوم «من و تو» را با آهنگسازي خودش به بازار عرضه کند. شکست تجاري اين آلبوم باعث شدت ماني رهنما تا امروز پنج آلبوم آماده کند اما هيچ کدام را به بازار عرضه نکند. البته گويا خبرهاي خوبي در راه است و به زودي شاهد انتشار آلبومي جديد از اين خواننده محبوب خواهيم بود.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۷۹۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رقص و شادی بازیکنان تیم ملی افغانستان با آهنگ صادق بوقی (فیلم)

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: گلف بازی کردن مهدی طارمی و علیرضا بیرانوند (فیلم) درگیری بازیکنان چلسی برای زدن ضربه پنالتی (فیلم) عجیب ترین نتیجه تاریخ فوتبال جهان (فیلم)

دیگر خبرها

  • پشت‌پرده محبوبیت تیلور سوئیفت چیست؟
  • پشت پرده محبوبیت تیلور سوئیفت در ایران
  • پشت پرده محبوبیت تیلور سوئیفت در ایران | وقتی او در مورد پایان رابطه عاطفی خود حرف می‌زند...
  • (ویدئو) بهرام بیضایی به بهاره رهنما: بازیگری نکن!
  • یک درگذشت، خبرهایی از حج و پخش ۳ سریال جدید از تلویزیون
  • توصیه عجیب بهرام بیضایی به بهاره رهنما | ویدئو
  • ببینید | توصیه جالب و متفاوت بهرام بیضایی به بهاره رهنما
  • رقص و شادی بازیکنان تیم ملی افغانستان با آهنگ صادق بوقی (فیلم)
  • «نقش هیتلر در آلبوم خانوادگی» مجددا مرور می‌شود
  • جشن رختکن فوتسال افغانستان با آهنگ صادق بوقی؛ او او او او! + ویدیو